Waar hang je een klok in de woonkamer? Op zoek naar de beste plek!

waar klok ophangen banner vrouw met klok

Tegenwoordig is een klok meer een decoratief item geworden dan dat deze functioneel voor zijn doel wordt gebruikt, klok kijken. Dit betekent dat je in principe overal de klok kan ophangen, maar waar komt deze klok nou het beste tot zijn recht en geeft het je interieur echt een boost in de juiste richting.

Een goed geplaatste wandklok dient tevens ook als een nuttige herinnering om een pauze te nemen van onze schermen, zeker nu we meer thuis werken. De beste plek om een klok hangen is over het algemeen boven een bank, kast of tafel centraal in de woonkamer, hierdoor heb je de klok altijd in het zicht en kun je de tijd snel bekijken zonder er naartoe te hoeven lopen.

De juiste hoogte bepalen

De algemene regel die wordt aangehouden met de hoogte is vaak op oogniveau. In veel ruimtes zal een klok ook boven ooghoogte goed kunnen werken. Een klok die boven een deuropening is geplaatst, kan dienen als een leuke herinnering aan de klokken die vroeger in je klas hingen, of je daar echt op zit te wachten is de volgende vraag.

Ons advies is wel, zorg ervoor dat je wandklok hoger hangt dan het hoogste obstakel in de kamer, zodat hij vanuit elke hoek zichtbaar is. Zorg voor ruimte tussen de klok en hoge stukken, zodat het zichtbaar is boven meubels, zelfs als je zit.

Voorkom ook dat het te druk wordt op de plek waar je de klok wilt hangen, als je een bijvoorbeeld een klok hebt met daaronder een kast met daarop nog planten, boeken en dergelijke. Het kan misschien leuk staan maar de uitvoering laat vaak te wensen over, voorkomt dat!

Houdt rekening met verhoudingen

Let op de afmetingen van elke klok. Sommige klokken kunnen groter zijn dan ze in afbeeldingen worden weergegeven op de website, dus zorg ervoor dat de grootte van je klok de objecten in de buurt niet overheerst. Een tip zou zijn om je klok in papier uit te knippen en op te hangen om erachter te komen of deze daar goed past en de verhoudingen daarmee ook kloppen. Wil je de klok op exact dezelfde plek ophangen? Maak dan een klein gaatje door het papier en tip deze even aan met en zwart marker zodat je precies weet waar je ophanging moet plaatsen.

Boven de bank

Boven de bank wordt door ons niet aangeraden omdat je op deze manier de klok niet ten allen tijden kan zien en altijd je nek moet draaien als je op de bank ziet. Verder is de redelijk goed zichtbaar vanuit andere hoeken in de ruimte.

Boven een dressoir

Boven het dressoir is zeker een aanrader omdat dit vaak hetgeen wat op het dressoir staat complementeert zoals in dit voorbeeld. Houdt er hier alleen wel rekening mee dat je klok niet te groot is zodat het dressoir in het niets valt maar ook niet de klein waardoor deze wegvalt en het eigenlijk niets toevoegt aan het geheel.

Op of boven de schouw

Zelf heb ik thuis een pittig grote klok hangen op onze schouw. De schouw zelf hebben we laten stuken en wit geschilderd, dit in combinatie met een zwarte klok maakt het een mooi ontwerp. Doordat de schouw vaak in het middelpunt van het huis staat zouden wij aanraden hier een klok op te plaatsen.

Aan de tv muur

Aangezien de meeste mensen vaak een grote muur gebruiken voor de tv en deze ook te zien is vanaf de keuken en eetkamer dan zou een klok ook goed passen in de hoek van de kamer. Dit zorgt ervoor dat de muur ten eerste wat decoratie heeft en je altijd de tijd kunt lezen. Zorg hierbij niet voor een te grote klok, anders wordt je tijdens een film kijken afgeleid.

Andere plek in de woonkamer

Natuurlijk zijn er nog genoeg andere plekken in de woonkamer te bedenken. Denk hierbij aan een leeshoek, speelhoek of eethoek vlak bij de keuken. Het hoeft daarom ook niet altijd een wandklok te zijn. Het ligt er natuurlijk ook altijd aan welk type klok je wilt ophangen en hoe groot deze is.

Het type klok

De plek waar de klok in de woonkamer komt te hangen is natuurlijk ook afhankelijk van het type klok dat je hebt. We hebben er een aantal opgesomd om je idee te geven van welk type klok waar goed kan passen in de woonkamer:

Klassieke Quartz Wandklok Met een Stille Uurwerk

Landelijk design

Landelijke klok designs passen in bijna iedere interieur en worden vaak op een centrale plek in de woonkamer gehangen, in de buurt van bijvoorbeeld de tv of in het midden van de kamer naast de deur.

Karlsson Slides Wandklok

Moderne klok

De moderne klok wordt vaak geplaatst op een plek waar deze echt een eye catcher is en direct opvalt zodra je de woonkamer binnen komt. Deze hangen dan ook vaak boven een dressoir of boven een schouw in de woonkamer.

LW Collection Moderne Zwarte Klok

Minimalistische klok

De minimalistische klok hangt vaak op in een rustig Scandinavisch design en moet juist zorgen voor rust en kalmte en past eigenlijk binnen ieder interieur omdat het niet de het opvallendste item in de woonkamer moet zijn. Houdt hier tijdens het ophangen ook rekening mee.

Industriële zwarte wandklok met romeinse cijfers

Statement klok

De statement klok is misschien wel het tegenovergestelde van de minimalistische klok. Zodra je de woonkamer binnenkomt moet deze prominent aanwezig zijn opvallen. Dit zijn vaak grote klokken en komen het best tot zijn recht in een woonkamer met hoge plafonds met veel ruimte op de muur.

Alecto extra grote wandklok met stil uurwerk,

Klassieke klok

De klassieke klok zul je altijd terug zien komen. Het is nou eenmaal de klok dat in ieder interieur en op iedere plek in de (woon) kamer past. Je moet er natuurlijk wel van houden maar met de juiste styling kun je er echt iets heel moois van maken, zoals in dit voorbeeld.

Het type klok

Hopelijk heb je nu een veel beter beeld van waar je een klok in de woonkamer moet ophangen. Deze technieken kun je natuurlijk ook toepassen voor als je een klok in de keuken, slaapkamer of kinderkamer wilt ophangen. Ben je nou nog op zoek naar een prachtige klok? Kijk dan even rond op onze site en vindt voldoende inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *