Hoe maak je een tikkende klok stil?

stille klok

Tikkende klok irritant? Tegenwoordig kijken veel mensen nog klok op telefoon, smartwatch, laptop of computer maar het blijft natuurlijk een mooi stuk decoratie om een klok in de woon- of slaapkamer te hebben. Alleen kan het laatste nogal irritant zijn als je lekker wilt gaan slapen. Hoe maak je een tikkende klok stil, is dat überhaupt mogelijk of moet je er gewoon bij de aanschaf aan denken? Omdat ik het zelf ook erg irritant vindt ben ik op onderzoek gegaan en wil ik je mijn resultaat graag delen! 

Om een klok stiller te maken, moet je deze ofwel bedekken met een stevig voorwerp om het geluid te absorberen, of de klok uit elkaar halen om de tandwielen te oliën en schuimvulling in te brengen. De beste oplossing om een klok stiller te maken, is simpelweg door een niet-tikkende klok aan te schaffen.

Waarom tikken klokken zo hard?

Klokken worden natuurlijk al heel lang gemaakt en vroeger was hier natuurlijk een reden voor maar tegenwoordig zou je toch denken dat het niet meer nodig is, maar er worden nog genoeg klokken gemaakt die tikken.

Klokken tikken door de mechanische constructie die ze intern hebben. Het begon allemaal heel lang geleden met de slingeruurwerk en is vandaag de dag overgegaan op mechanische en elektrische klokken. Om die reden maakt het ook niet uit wat voor type klok je hebt, ze maken allemaal gebruik van een soort gelijk mechanisme.

De belangrijkste redenen waarom klokken tikken, is dat voor elke slag de secondewijzer van de klok een positie naar voren beweegt. Een wieltje, met een grappige naam ook wel de “onrust” genoemd, die het tandwiel van de klok steeds één tandje laat verspringen. Dit geeft het tikkende geluid van de klok.

Modernere klokken die mechanisch of elektrisch zijn, produceren ook om deze vergelijkbare redenen een geluid, maar dat is tegenwoordig niet meer nodig.

Hoe je een luide tikkende klok kunt dempen

Maar hoe kun je nou een luide tikkende klok dempen? Er zijn natuurlijk tal van soorten klokken maar we zullen in deze blog onze focus leggen op de meest voorkomende wandklokken.

De meningen om het tikkende geluid van een klok verschillen flink en daarom leuk om even op een rij te zetten, dit is natuurlijk op eigen risico uit te voeren;

  1. Omdat we over een wandklok praten, die dus aan de muur hebt hangen kun je een stuk piepschuim achter de klok hangen. Vaak zit er wel wat ruimte tussen de muur en de klok. Zorg er wel voor dat je het niet kunt zien.
  2. Je kunt het mechanisme oliën en dan specifiek de tandwielen en eventueel het inbrengen van geluidsisolerend materiaal.
  3. Haal de secondwijzer van de klok af, hierdoor demp je een groot gedeelte van het geluid, dit heeft weliswaar niet altijd effect, dus weer er voorzichtig mee!
  4. Je koopt een nieuw mechanisme voor de huidige klok en bouwt deze om.

Maar mocht je na al deze acties niet tot een oplossing komen en nog steeds last van hebben, geen probleem volgen sommige mensen. Zoals met meerdere dingen in het leven kun je wennen aan het geluid. Na een tijdje treed een verschijnsel gewenning op. Je zintuigen, in dit geval je gehoor, krijgt signaaltjes (prikkels) van het tikkende geluid en na een tijdje ga je hier simpelweg aan wennen en hoor je het tikkende geluid eigenlijk niet meer.

Verreweg de gemakkelijkste en meest eenvoudige manier om een klok stiller te maken, is door deze te bedekken met een geluidsisolerend materiaal.

Beste stille klokken om uit te kiezen

Je kunt natuurlijk ook gewoon gaan voor nieuwe stille klok, maar voor welke moet je dan gaan? Om jou meer te inspireren hebben wij eens een aantal stille klokken voor jouw op een rijtje zetten, indien er eentje tussen zit die je aanspreekt, of je wilt wat meer informatie dan kun je altijd via onderstaande knop

Karlsson Slides Wandklok

#1 - Karlsson Slides Wandklok

Ga voor deze moderne klok van Karlsson! Strak design, ziet er prachtig uit en is ook in het donker erg goed te zien door de zilvere wijzers. Daarnaast is deze klok ook nog eens licht van gewicht waardoor je deze aan bijna iedere muur kunt hangen. Meer informatie over deze klok? Klik dan op onderstaande knop.

Klassieke Quartz Wandklok Met een Stille Uurwerk

#2 - Klassieke Quartz Wandklok

Ga voor een landelijk design in een klassiek jasje en nog eens stil ook! Verkrijgbaar is verschillende varianten zodat deze altijd binnen jouw interieur past. De klok wordt voorzien van stroom middels een batterij waardoor deze overal kan worden opgehangen. Meer informatie over deze prachtige klassieke klok? Klik dan op onderstaande knop.

Karlsson Pure Wandklok

#3 - Karlsson Pure Wandklok

Ga voor de pure wandklok van natuurlijk echt lindenhout. Deze klok klikt uiteraard niet en maakt gebruik van 1 batterij. Door zijn prachtige design zal de klok het goed doen in bijna ieder interieur. Verkrijgbaar in zowel een lichte als donkere variant. Meer informatie over deze klok? Klik dan op onderstaande knop!

Nog meer stille klokken bekijken of kopen? Naast deze 3 klokken heb je natuurlijk nog veel meer keuze! Klik dan op onderstaande knop naar onze pagina met alle stille klokken!

Stille klok

Hopelijk heb je nu een beter idee hoe je je eigen klok wat stiller kunt maken en eindelijk van dat irritante tikkende klok geluid af bent. Natuurlijk kun je naast de oplossing ook gaan voor een moderne, klassiek of een eigentijdse nieuwe stille klok. Of als je beide niet wilt dan kun je altijd gaan voor het natuurlijke proces van het wennen, hoe langer je de klok aan hoort hoe sneller je hieraan zult wennen en uiteindelijk ook niet meer zult doorhebben dat je klokt tikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *